Categories
Kenshou Vending Machine

Bolehkah Buat Duit Dengan Vending Machine @ Mesin Layan Diri

Bolehkah Buat Duit Dengan Vending Machine @ Mesin Layan Diri

Iklan banyak menyatakan : “ buat RM 800 dalam hanya seminggu dalam bisnes vending machine mesin layan diri!” “ Jana duit sambil anda tidur!” namun ia kedengaran seperti tidak betul. Bolehkah vending machine mesin layan diri menjadi satu medium untuk jana duit dengan cepat dan mudah?

Kajian menunjukkan bahawa 18 % daripada pemilik vending machine mesin layan diri menjana antara RM 1,000,000 hingga RM 5,000,000 dalam setahun. Namun harus diingati bahawa, semakin bisnes yang baik, makin ramai orang yang ambil kesempatan untuk menipu. Anda harus menghubungi pembekal vending machine mesin layan diri yang berpotensi dan berpengalaman.

Ini adalah sedikit rahsia untuk menceburi bisnes vending machine mesin layan diri dengan selamat dan menguntungkan.

  • Tentukan pilihan vending machine mesin layan diri anda. Banyak vending machine mesin layan diri diisi dengan minuman dan snek. Vending machine mesin layan diri yang lain tertumpu kepada aiskrim, popcorn, rokok, VCD, atau peralatan persendirian. Sesetengah vending machine mesin layan diri mengeluarkan produk secara individu manakala vending machine mesin layan diri yang lain mengeluarkan produk secara banyak seperti gula-gula dan gumball.
  • Dapatkan kebenaran. Dalam sesetengah negara, anda memerlukan permit jualan untuk mengoperasi vending machine mesin layan diri, dan ada yang meminta anda untuk membayar cukai jualan dari vending machine mesin layan diri. Namun di Malaysia, anda hanya memerlukan kebenaran daripada pemilik lokasi untuk meletakkan vending machine mesin layan diri.
  • Beli vending machine mesin layan diri. Tentukan sama ada anda mahukan yang baru atau ‘refurbished’. Harga boleh menjadi pelbagai, harga untuk vending machine mesin layan diri yang baru mungkin dalam belasan ribu manakala harga untuk vending machine mesin layan diri yang dah digunapakai mungkin ratusan kurang daripada harga yang baru. Sentiasa ingat bahawa semua vending machine mesin layan diri boleh rosak, maka anda perlu mengupah seseorang untuk servis atau anda boleh belajar servis vending machine mesin layan diri anda sendiri.
  • Beli atau sewa lori. Bergantung kepada berapa besar operasi anda, anda memerlukan van, atau truck yang khusus untuk mengangkut vending machine mesin layan diri. Harga sewaan mungkin dalam RM 800 sehari. Namun di Kenshou Vending Machine, anda tidak perlu risaukan pengangkutan kerana kami sendiri akan menghantar dan memasang vending machine mesin layan diri anda.
  • Cari pembekal produk jualan anda. Anda boleh membeli produk secara pukal. Untuk mendapatkan produk dengan harga terendah, anda boleh membeli pukal di gedung borong yang berdekatan anda.
  • Dapatkan satu atau dua lokasi. Di mana anda akan letakkan vending machine mesin layan diri anda akan menentukan kejayaan jualan vending machine mesin layan diri anda. Pastikan lokasi sebelum berbincang dengan pemilik. Cari lokasi yang ramai orang, seperti lapangan terbang, lot parking, shopping mall, bangunan pejabat, kaunter menunggu, dan lain-lain. Setelah anda memilih lokasi, bincang dengan pemilik untuk dapatkan kebenaran. Sesetengah pemilik vending machine mesin layan diri menetapkan sewa dengan harga yang tertentu. Dan ada juga yang membuat “profit sharing” yang mana pemilik vending machine mendapat peratusan yang lebih tinggi daripada pemilik lokasi. Pastikan anda menandatangani kontrak atau perjanjian dengan pemilik lokasi tersebut untuk kemudahan anda pada masa akan datang.
  • Servis vending machine mesin layan diri anda. setelah vending machine mesin layan diri anda diletakkan di lokasi pilihan, menjadi tanggungjawab anda untuk memastikan ianya bersih, beroperasi dengan lancar dari segi teknikal dan produk. Anda boleh melawat vending machine mesin layan diri anda sekali setiap minggu. Namun jika vending machine mesin layan diri anda mendapat sambutan yang tinggi, jualan anda cepat habis, anda perlu lebih kerap melawat vending machine mesin layan diri anda.

Sudah pasti dengan sedikit usaha, strategi yang betul anda akan menjadi usahawan vending machine mesin layan diri yang berjaya.

Sebarang Pertanyaan Mengenai Vending Machine Atau Mesin Layan Diri Anda Bolehlah :-

wp69b3df95

Apa Lagi Jom PM Kami di “Kenshou Vending” Malaysia No.1 Vending Machine Operator & Supplier Sejak Tahun 2009 Kami Juga Membekalkan ;-

  1. Vending Machine Cup H0t & Cold Drink RM1 Secawan
  2. Vending Machine Kerusi Urut , RM1 = 3 Minit Urut
  3. Vending Mesin Air Tin Sejuk, ( Boleh Jual Pelbagai Air Tin & Botol )
  4. Vending Mesin Washing Machine ( Dobi layan diri mampumilik )
  5. Vending Mesin Air Tapisan ( Mesin Jual Air Tapisan Jual 10 sen = 1 Liter )

WhatApps HotlineTo Kenshou Vending Crew : Nazmi   010 231 7188

HQ kami di Pusat Perdagangan Plaza Azalea, Persiaran Bandaraya , 40000, Shah Alam, Selangor( Sila Set Appointment Dengan Crew Kami Terlebih Dahulu )

Showroom & Kilang Di: Kenshou Vending Supplies,Block Suria AIndustrial Lot, Jalan TBP 1,Off Jalan Batu 3 Lama,47500 Subang Jaya, Selangor ( Bersebelahan Kilang Gula CSR Batu 3, Waze je copy link ni https://waze.to/lr/hw281qyxtn )

Atau Pilih Mesin Layan Diri Anda Disini .. Klik link ini :-  http://bit.ly/1KhmoK1

Tak sabar nak tahu , Nak Quotation Cepat! Special  Promo! Dapatkan Katalog klik di link inihttp://goo.gl/NRTGTM

Lalau nak PM kami Di facebook  Kami klik Link ini Facebook.com/vendingexpert atau link http://m.me/VendingExpert

Categories
Kenshou Vending Machine

Panduan Perniagaan Vending Machine Mesin Layan Diri

Panduan Perniagaan Vending Machine Mesin Layan Diri

  1. Mengapa perlu memulakan perniagaan vending machine mesin layan diri?

Perniagaan vending machine mesin layan diri adalah satu-satunya perniagaan yang tidak memerlu khidmat perkerja dan dapat menjana pendapatan harian. Vending machine mesin layan diri business tidak berisiko tinggi serta tidak memerlukan modal yang besar malah dapat menjana pulangan yang sangat lumayan. Vending machine mesin layan diri business tidak menggangu kerja harian anda malah membantu dari segi kewangan anda. pada pendapat anda, yang mana lagi bagus sama ada bekerja makan gaji atau bekerja makan gaji sambil ada side income?

  1. Bagaimana ingin memilih alatan vending machine mesin layan diri yang sesuai?

Untuk memilih vending machine mesin layan diri yang sesuai, anda perlu membuat penyelidikan terlebih dahulu dengan keadaan setempat. Ambil kira lokasi dan sesuaikan dengan jenis vending machine mesin layan diri yang anda pilih. Kebanyakan vending machine mesin layan diri yang popular di Malaysia ialah vending machine mesin layan diri cold drink, vending machine mesin layan diri cup hot & cold, vending machine mesin layan diri snack, vending machine mesin layan diri air tapisan, vending machine mesin layan diri mesin basuh dan sebaginya.

  1. Bagaimana ingin mengenal pasti lokasi vending machine mesin layan diri yang menguntungkan?

Untuk mengenal pasti lokasi vending machine mesin layan diri yang menguntungkan, anda perlu membuat penyelidikan terlebih dahulu dari segi jumlah pelanggan dan keadaan sekeliling. Kenal pasti kemahuan dan keperluan pelanggan anda. ini dapat membantu anda dari dalam business vending machine mesin layan diri. Antara lokasi yang mampu menjana jualan yang ‘meletop’ ialah, sekolah, masjid, stesen bas, kilang, pejabat, dobi layan diri dan sebagainya. Lokasi yang menguntungkan haruslah sekurangnya beroperasi 12 jam sehari. Jika anda memilih dobi layan diri sebagai lokasi anda, itu kebih baik kerana dobi layan diri beroperasi selama 24 jam. Dalam hal ini,  duit akan sentiasa masuk ke poket anda tidak kira waktu dan di mana anda berada, sedang tidur, bekerja, makan, rehat, santai, tengok tv atau lain-lain.

  1. Pilih produk yang akan memaksimumkan keuntungan

Ya perlu memilih produk yg memaksimumkan keuntungan untuk pulangan modal. Dalam hal ini, produk haruslah bersesuaian dengan lokasi anda. sebagai contoh, jika anda mempunyai vending machine mesin layan diri cold drink, dan lokasi anda ialah sekolah, maka pelanggan anda kebanyakannya pelajar. Dalam hal ini, anda harus menawarkan produk minuman yang berkhasiat seperti susu kultur, air mineral dan lain-lain. Kurangkan menawarkan produk minuman bergas kerana ianya tidak bersesuaian dengan pelanggan anda. Pastikan pelanggan anda menggemari produk anda. Anda boleh menampal stiker atau notis untuk maklum balas pelanggan. Dalam hal ini, ia memudahkan anda untuk mengetahui produk pilihan pelanggan anda.

  1. Menyediakan perkhidmatan yang luar biasa untuk mengekalkan akaun anda

Anda perlu menyediakan perkhidmatan yg luar biasa utk mengekalkan akaun dengan cara peka dengan kehendak pelangan dan menjaga servis dan kebersihan machine. Sebagai cara yang efektif, anda boleh mengisi produk ke dalam vending machine mesin layan diri anda dalam jangka masa 2 atau 3 kali seminggu. Dalam masa ini, pastikan vending machine anda sentiasa dalam keadaan yang baik. Pastikan semua alatan vending machine mesin layan diri anda berfungsi dengan lancar. Tidak lupa juga untuk membersih vending machine mesin layan diri anda supaya sentiasa kelihatan bersih justeru dapat menarik pelanggan anda untuk membeli dari vending machine mesin layan diri anda.

  1. Memilih vending machine mesin layan diri yang betul bagi memulakan pilihan

Anda perlu memilih vending machine mesin layan diri yang betul bagi memulakan perniagaan vending machine mesin layan diri anda. Pastikan pilihan vending machine mesin layan diri anda memenuhi citarasa pelangan dan agar dapat meraih keuntungan. Namun anda harus berhati-hati memilih pembekal vending machine mesin layan diri anda. Pastikan pembekal anda mempunyai rekod dan pengalaman serta servis yang cemerlang. Dalam hal ini, ia mampu membantu anda dari ditipu dan kerugian. Kami, Kenshou Vending Supply, telah bertapak sejak tahun 2009 dalam industry vending machine mesin layan diri ini. Kami mengutamakan khidmat kepada pelanggan. Seramai lebih 500 usahawan kami yang sudah berjaya dan mampu mengaut untung bersih dalam RM10,000 dalam hanya sebulan.

Sebarang Pertanyaan Mengenai Vending Machine Atau Mesin Layan Diri Anda Bolehlah :-

wp69b3df95

Apa Lagi Jom PM Kami di “Kenshou Vending” Malaysia No.1 Vending Machine Operator & Supplier Sejak Tahun 2009 Kami Juga Membekalkan ;-

  1. Vending Machine Cup H0t & Cold Drink RM1 Secawan
  2. Vending Machine Kerusi Urut , RM1 = 3 Minit Urut
  3. Vending Mesin Air Tin Sejuk, ( Boleh Jual Pelbagai Air Tin & Botol )
  4. Vending Mesin Washing Machine ( Dobi layan diri mampumilik )
  5. Vending Mesin Air Tapisan ( Mesin Jual Air Tapisan Jual 10 sen = 1 Liter )

WhatApps HotlineTo Kenshou Vending Crew : Nazmi   010 231 7188

HQ kami di Pusat Perdagangan Plaza Azalea, Persiaran Bandaraya , 40000, Shah Alam, Selangor( Sila Set Appointment Dengan Crew Kami Terlebih Dahulu )

Showroom & Kilang Di: Kenshou Vending Supplies,Block Suria AIndustrial Lot, Jalan TBP 1,Off Jalan Batu 3 Lama,47500 Subang Jaya, Selangor ( Bersebelahan Kilang Gula CSR Batu 3, Waze je copy link ni https://waze.to/lr/hw281qyxtn )

Atau Pilih Mesin Layan Diri Anda Disini .. Klik link ini :-  http://bit.ly/1KhmoK1

Tak sabar nak tahu , Nak Quotation Cepat! Special  Promo! Dapatkan Katalog klik di link inihttp://goo.gl/NRTGTM

Lalau nak PM kami Di facebook  Kami klik Link ini Facebook.com/vendingexpert atau link http://m.me/VendingExpert

Categories
Kenshou Vending Machine

Snack Vending Machine @ Mesin Layan Diri Snek

Snack Vending Machine @ Mesin Layan Diri Snek

Dengan kesibukan kerja, rumah tangga, dan hal lain, kita memerlukan rehat dan bertenang. Ambil masa untuk tenangkan diri dan menikmati snek. Snack vending machine daripada pembekal vending machine mesin layan diri nombor 1 di Malaysia, iaitu Kenshou Vending Supply, boleh menjual snek, botol, tin, pek, dan lain lain.  Sama ada anda mahukan bar coklat, snek rangup, atau minuman soft drink, snack vending machine atau mesin layan diri snek kami yang inovatif dan bergaya boleh membekalkan anda dengan segala yang anda mahukan.

Kenapa membeli snack vending machine atau mesin layan diri snek daripada Kenshou Vending Supply?

Di Kenshou Vending Supply, kami percaya bahawa menggunakan sedikit waktu terluang sewaktu kerja untuk menenangkan diri anda adalah saat yang sesuai untuk dinikmati. Sebab itu kami menawarkan snack vending machine atau mesin layan diri snek yang berkualiti hanya untuk memuaskan hati pelanggan kami.
Kenshou Vending Supply boleh menawarkan anda dengan pelbagai snack vending machine atau mesin layan diri snek dari segi popular, senang, murah, berkualiti dan terbaru di pasaran. Kami menawarkan servis yang cekap dan vending machine mesin layan diri kami dicipta untuk memuaskan hati pelanggan kami.

Snack vending machine atau mesin layan diri snek kami dilengkapi dengan susun atur yang fleksibel, yang menyenangkan kerja anda untuk tetapan mesin seperti membolehkan pilihan produk, dan sebagainya. Snack vending machine atau mesin layan diri snek ini juga akan mengembalikan wang kepada pelanggan jika produk yang dipilih tidak diperoleh.

Jika anda mencari snack vending machine mesin layan diri snek yang berkualiti, pilih Kenshou Vending Supply sebagai pembekal anda. Kami beroperasi di seluruh Malaysia, dan kami telah bertapak dalam bisnes vending machine mesin layan diri sejak tahun 2009. Kami fokus untuk menawarkan vending machine mesin layan diri yang cekap, berkualiti, dan terbaru yang mana produk yang disahkan yang mampu menjana pendapatan sampingan anda. Hanya dengan menekan butang, dan anda mampu menikmati pilihan produk anda dengan mudah dan cepat.

Di Kenshou Vending Machine, servis diutamakan. Kami mengambil berat akan setiap pelanggan kami. Untuk memudahkan kerja anda, kami membekalkan pengurusan, pembersihan, latihan, untuk vending machine mesin layan diri anda. Kami juga cemerlang dalam masalah teknikal yang mana juruteknik kami yang berpengalaman sentiasa bersedia 24 jam untuk mengenal pasti dan memulih vending machine mesin layan diri anda dengan cepat dan cekap.

Kami berbesar hati dapat membekal snack vending machine atau mesin layan diri snek yang amat berkualiti kepada anda. Sama ada lokasi anda di pejabat, sekolah, pusat pengajian tinggi, stesen petrol atau bas, atau lapangan terbang, kami boleh membekalkan snack vending machine atau mesin layan diri yang amat sesuai mengikut lokasi anda.
Sebarang Pertanyaan Mengenai Vending Machine Atau Mesin Layan Diri Anda Bolehlah :-

wp69b3df95

Apa Lagi Jom PM Kami di “Kenshou Vending” Malaysia No.1 Vending Machine Operator & Supplier Sejak Tahun 2009 Kami Juga Membekalkan ;-

  1. Vending Machine Cup H0t & Cold Drink RM1 Secawan
  2. Vending Machine Kerusi Urut , RM1 = 3 Minit Urut
  3. Vending Mesin Air Tin Sejuk, ( Boleh Jual Pelbagai Air Tin & Botol )
  4. Vending Mesin Washing Machine ( Dobi layan diri mampumilik )
  5. Vending Mesin Air Tapisan ( Mesin Jual Air Tapisan Jual 10 sen = 1 Liter )

WhatApps HotlineTo Kenshou Vending Crew : Nazmi   010 231 7188

HQ kami di Pusat Perdagangan Plaza Azalea, Persiaran Bandaraya , 40000, Shah Alam, Selangor( Sila Set Appointment Dengan Crew Kami Terlebih Dahulu )

Showroom & Kilang Di: Kenshou Vending Supplies,Block Suria AIndustrial Lot, Jalan TBP 1,Off Jalan Batu 3 Lama,47500 Subang Jaya, Selangor ( Bersebelahan Kilang Gula CSR Batu 3, Waze je copy link ni https://waze.to/lr/hw281qyxtn )

Atau Pilih Mesin Layan Diri Anda Disini .. Klik link ini :-  http://bit.ly/1KhmoK1

Tak sabar nak tahu , Nak Quotation Cepat! Special  Promo! Dapatkan Katalog klik di link inihttp://goo.gl/NRTGTM

Lalau nak PM kami Di facebook  Kami klik Link ini Facebook.com/vendingexpert atau link http://m.me/VendingExpert

Categories
Kenshou Vending Machine

Bandingan Melabur Dalam ASB dan Vending Machine @ Mesin Layan Diri Cup Hot & Cold

Bandingan Melabur Dalam ASB dan Vending Machine @ Mesin Layan Diri Cup Hot & Cold

Mungkin ramai antara anda yang tidak tahu apa itu ASB. ASB ialah singkatan daripada Amanah Saham Bumiputera yang mana anda akan mendapat jumlah tertentu dari jumlah yang anda laburkan. Ianya sama seperti melabur dalam vending machine mesin layan diri tetapi keuntungan jauh berbeza. Sebagai contoh, anda mempunyai RM20,000 dan anda mempunyai 2 pilihan sama ada melabur dalam ASB atau vending machine mesin layan diri cup hot & cold. Anda mula melabur pada January 2016 dan jika kutipan vending machine mesin layan diri cup hot & cold anda sebanyak RM 50 sehari dengan kos RM 0.30 satu cup dan harga jualan satu cup ialah RM 1 dan dengan RM 20,000 anda mampu mempunyai sekurangnya 4 buah vending machine mesin layan diri cup hot & cold.

Date ASB Vending Machine Cup Hot & Cold
Jan – Dec 2016 50 cup x 365 hari = 18250 Cup

RM 18,250 x 70% = RM 12,775

Anggaran sewa lokasi = RM 150/month

RM150 x 12 bulan = RM 1,800

Kutipan bersih setahun = RM 12775 – RM 1800

= RM 10,975

Jan 2017 RM 20,000 x 8 % = RM 1,600 50 cup x 31 hari = RM 1,550

RM 1,550 x 70 % = RM 1,085

RM 1,085 – RM 150 (sewa) = RM 935

Jan 2021 RM 1,600 x 5 (tahun) = RM 8,000

RM 8,000 + RM 20,000 ( pulangan modal) = RM 28,000

RM 10,975 x 5 (tahun) = RM 54,875

Mesin Ada 4 biji

= RM 54,875 x 4

= RM 219,500

Seperti yang anda lihat pada table di atas, dalam jangka masa 5 tahun, jika anda melabur dalam ASB anda hanya mampu peroleh sebanyak RM 28,000. Ternyata pulangan dalam jangka masa 5 tahun dalam pelaburan vending machine mesin layan diri cup hot & cold mampu mencecah RM 219,500. Pada pendapat anda, siapa yang tidak mahukan pulangan ratus ribu dalam masa 5 tahun ? Adakah anda masih ragu-ragu untuk melabur dalam vending machine mesin layan diri? Pada pendapat anda, yang mana lagi untung melabur dalam ASB atau vending machine mesin layan diri cup hot & cold ? Jika jawapan anda ialah Vending machine mesin layan diri cup hot & cold, maka anda selangkah menjadi usahawan berjaya. Cepat, jangan lepaskan peluang besar ini.

Sebarang Pertanyaan Mengenai Vending Machine Atau Mesin Layan Diri Anda Bolehlah :-

wp69b3df95

Apa Lagi Jom PM Kami di “Kenshou Vending” Malaysia No.1 Vending Machine Operator & Supplier Sejak Tahun 2009 Kami Juga Membekalkan ;-

  1. Vending Machine Cup H0t & Cold Drink RM1 Secawan
  2. Vending Machine Kerusi Urut , RM1 = 3 Minit Urut
  3. Vending Mesin Air Tin Sejuk, ( Boleh Jual Pelbagai Air Tin & Botol )
  4. Vending Mesin Washing Machine ( Dobi layan diri mampumilik )
  5. Vending Mesin Air Tapisan ( Mesin Jual Air Tapisan Jual 10 sen = 1 Liter )

WhatApps HotlineTo Kenshou Vending Crew : Nazmi   010 231 7188

HQ kami di Pusat Perdagangan Plaza Azalea, Persiaran Bandaraya , 40000, Shah Alam, Selangor( Sila Set Appointment Dengan Crew Kami Terlebih Dahulu )

Showroom & Kilang Di: Kenshou Vending Supplies,Block Suria AIndustrial Lot, Jalan TBP 1,Off Jalan Batu 3 Lama,47500 Subang Jaya, Selangor ( Bersebelahan Kilang Gula CSR Batu 3, Waze je copy link ni https://waze.to/lr/hw281qyxtn )

Atau Pilih Mesin Layan Diri Anda Disini .. Klik link ini :-  http://bit.ly/1KhmoK1

Tak sabar nak tahu , Nak Quotation Cepat! Special  Promo! Dapatkan Katalog klik di link inihttp://goo.gl/NRTGTM

Lalau nak PM kami Di facebook  Kami klik Link ini Facebook.com/vendingexpert atau link http://m.me/VendingExpert

Categories
Kenshou Vending Machine

Peluang Jadi Usahawan Dobi Layan Diri

Vending Machine @ Mesin Dobi Layan Diri

Sebelum memilih perniagaan vending machine mesin layan diri dobi ini sebagai bisnes, anda mestilah membuat kajian dahulu siapa supplier anda. Pastikan yang sudah mempunyai track record dan testimoni yang baik. Ramai orang boleh menawarkan harga yang murah, tetapi perlu ingat harga yang amat murah akan menjerat anda! Untuk memulakan bisnes vending machine mesin layan diri dobi coin operated, MODAL adalah amat tinggi. Pulangan (ROI) adalah bergantung kepada lokasi, bilangan mesin, brand mesin, marketing dan juga after sales yang baik dari supplier. Menghadiri kursus bukanlah WAJIB kerana mereka yang menganjurkan kursus lebih kepada menjual. Sedangkan urusan after sales di serahkan pada Orang Ke -3. Anda perlu membuat kaji selidik. Tawaran pinjaman bank adalah omong kosong dimana kebenarannya tidak diberitahu dengan terperinci. Ada pula sesetengah supplier menggunakan nama samaran untuk mengelakan dari disaman dan mudah untuk melarikan diri. Anda boleh semak dengan menelefon pejabat atau semak dengan SSM secara online ataupun pergi sendiri ke pejabat SSM yg berhampiran. Pastikan setiap sebutharga/quotation jelas dari segi terma dan syarat seperti model mesin , warranty, servis dan sebagainya. Sekiranya ia adalah Branding, pastikan anda meneliti perjanjian Branding tersebut. Mesti ada PERJANJIAN BRANDING. Untuk mereka yang suka kepada sistem FRANCHISE, anda hendak kaji selidik dahulu franchisor dengan MFA atau teliti dahulu syarat dan perjanjian sebelum bersetuju. Pilih Franchisor yang sumber kewangan yang kukuh atau anda yang BUNGKUS.
Apa kelebihan buka kedai dobi jenis layan diri seperti ini?

1) Operasi boleh dijalankan 24 jam

2) Tenaga kerja yang minima dan kita tak perlu upah ramai pekerja untuk jaga tempat ni. Lagipun pelanggan akan cuci sendiri.

3) Pendapatan akan tetap masuk walaupun kita tak berada di premis perniagaan

“Pernah tak anda fikir, dari sudut perspektif seorang pelanggan, kenapa agaknya mereka memilih untuk hantar pakaian mereka ke kedai dobi, sedangkan mereka boleh cuci sendiri?”

Bila kita faham, macam mana cara dan corak pemikiran bakal-bakal pelanggan kita, dari situ barulah kita boleh nampak sama ada perniagaan dobi yang bakal kita buka tu nanti akan menguntungkan ataupun sebaliknya. Saya setuju dengan penulis buku The Psychology of Selling , Brian Tracy bahawa kita kena faham psikologi pelanggan terlebih dahulu barulah mudah untuk kita lakukan jualan.

1) Pelanggan tidak mempunyai peralatan yang sesuai untuk mencuci

Sesetengah jenis fabrik, adalah tidak sesuai untuk dicuci menggunakan air. Ia perlu dicuci menggunakan kaedah dry cleaning, dan kat mana mereka boleh dapatkan perkhidmatan tersebut? Jika anda jawab, di kedai dobi, sila berikan 10 markah kepada diri anda sendiri. Bukan itu sahaja, sesetengah jenis fabrik agak sukar untuk dicuci. Lebih-lebih lagi jika kain yang mempunyai banyak bulu-bulu, manik-manik, mutiara dan macam-macam lagi. Memang agak sukar untuk dicuci, melainkan orang tersebut mempunyai pengetahuan yang sangat baik dalam bidang cucian. Mereka tahu macam mana nak mencuci pakaian tersebut tanpa merosakkan pakai tersebut.

2) Pelanggan tak ada masa untuk lakukan cucian

Cubalah anda buka almari pakaian anda. Adakah pakaian anda terdiri daripada satu warna sahaja, ataupun terdiri daripada pelbagai warna? Pakaian berwarna ni, satu masalah paling leceh ialah warnanya boleh luntur apabila dibasuh. Apabila kita nak uruskan pakaian seperti ini, kita perlu mengasingkan pakaian yang berwarna terang, warna gelap dengan yang warna putih. Basuh secara berasingan, bilas pun asing-asing. Saya rasa ini sangat membuang masa. Lebih senang kalau kita suruh orang lain yang buatkan untuk kita.

3) Baju terlalu banyak untuk dicuci

Biasanya untuk orang yang memang jenis sentiasa sibuk. Memang tak ada masa nak cuci pakaian sendiri. Baju yang di pakai dikumpul dalam baldi, dan tahu-tahu dah penuh satu baldi. Kalau nak basuh sendiri, mesti akan ambik masa yang panjang, jadi lebih baik hantar ke dobi. Biasanya kalau timbang dalam kilogram pun dalam sekitar RM7 – RM12 bergantung kepada perkhidmatan yang diinginkan.

4) Tak ada tempat untuk sidai selepas dah dicuci

Terutama sekali kalau pelanggan kita tinggal dirumah kongsi. Zaman sekarang ni, agak susah nak cari rumah sewa. Kalau ada pun, kebanyakkannya kita cuma boleh sewa bilik sahaja. Bila kita sewa bilik, ruang untuk kita buat kerja-kerja penyucian ni memang agak terhad. Jadi, kalau tak nak pening-pening kepala, pakaian lebih mudah hantar ke dobi untuk dicuci. Tak kiralah sama ada hantar ke dobi jenis layan diri atau jenis perkhidmatan.

5) Tempat tak sesuai untuk cuci pakaian

Lebih kurang macam poin sebelum ni. Kalau poin yang sebelum ni, tak ada tempat untuk sidai, kita masih boleh cuci, cuma tempat untuk sidai baju kita tu yang tak ada. Kali ini, jangan kata nak sidai, nak mencuci pun tak boleh.

6) Mencuci sendiri sangat susah nak sangat membazir masa

Anda tau macam mana nak cuci karpet? Cuci comforter? Saya rasa la kan, kalaulah saya ditugaskan untuk cuci karpet, boleh jadi saya akan habiskan sekurang-kurangnya sehari suntuk untuk mencuci sahaja. Itu belum masuk part pengeringan lagi. Kalau cara pengeringan dah salah, akibatnya karpet akan mengeluarkan bau yang busuk. Ah… dah kena cuci semula.

7) Selepas cuci perlu lipat dan gosok

Setakat hari ini, saya masih belum pernah jumpa lagi mana-mana mesin basuh yang boleh cuci dan bila dah siap cuci dia terus lipat pakaian tersebut. Ataupun mesin basuh yang mampu menggosok pakaian apabila baju siap cuci, siap dikeringkan, dan secara automatik ia boleh gosok pakaian tersebut. Saya tak jumpa lagi mesin seperti itu. Tak taulah kalau mesin macam ni dah wujud. Entah berapa harganya. Adakah ia lebih murah berbanding kita dapatkan perkhidmatan cucian di kedai dobi? Apa yang saya tahu, melipat dan menggosok pakaian adalah servis tambahan yang boleh ditawarkan oleh pemilik perniagaan dobi. Selain buat duit dengan mencuci pakaian pelanggan, anda juga boleh buat duit dengan menggosok dan melipat pakaian mereka.

8) Pakaian perlu sedia untuk diguna semula dalam tempoh masa 24 jam

Keadaan cuaca di Kuala Lumpur di sekitar bulan ini adakalanya tak menentu. Kadang-kadang matahari memancar dengan sangat terik di waktu pagi, namun hujan turun pula dengan lebatnya di sebelah petang. Jika anda mempunyai pakaian tertentu yang perlu dibasuh, dan ingin diguna pada hari yang sama, adakah anda akan ambil risiko untuk basuh sendiri (dan mungkin pakaian tersebut tak kering) atau anda lebih rela tak basuh pakaian tersebut.

Baiklah, seperti yang anda lihat. Sekurang-kurangnya terdapat 8 sebab kenapa pelanggan perlu dapatkan khidmat daripada kedai dobi untuk uruskan pakaian-pakaian kotor mereka. Sekiranya anda dapat menghidu, terdapatnya keperluan yang tak dipenuhi disesuatu kawasan yang boleh anda kenalpasti, maka boleh jadi ini adalah peluang terbaik anda untuk buka perniagaan dobi disitu.

Sebarang Pertanyaan Mengenai Vending Machine Atau Mesin Layan Diri Anda Bolehlah :-

wp69b3df95

Apa Lagi Jom PM Kami di “Kenshou Vending” Malaysia No.1 Vending Machine Operator & Supplier Sejak Tahun 2009 Kami Juga Membekalkan ;-

  1. Vending Machine Cup H0t & Cold Drink RM1 Secawan
  2. Vending Machine Kerusi Urut , RM1 = 3 Minit Urut
  3. Vending Mesin Air Tin Sejuk, ( Boleh Jual Pelbagai Air Tin & Botol )
  4. Vending Mesin Washing Machine ( Dobi layan diri mampumilik )
  5. Vending Mesin Air Tapisan ( Mesin Jual Air Tapisan Jual 10 sen = 1 Liter )

WhatApps HotlineTo Kenshou Vending Crew : Nazmi   010 231 7188

HQ kami di Pusat Perdagangan Plaza Azalea, Persiaran Bandaraya , 40000, Shah Alam, Selangor( Sila Set Appointment Dengan Crew Kami Terlebih Dahulu )

Showroom & Kilang Di: Kenshou Vending Supplies,Block Suria AIndustrial Lot, Jalan TBP 1,Off Jalan Batu 3 Lama,47500 Subang Jaya, Selangor ( Bersebelahan Kilang Gula CSR Batu 3, Waze je copy link ni https://waze.to/lr/hw281qyxtn )

Atau Pilih Mesin Layan Diri Anda Disini .. Klik link ini :-  http://bit.ly/1KhmoK1

Tak sabar nak tahu , Nak Quotation Cepat! Special  Promo! Dapatkan Katalog klik di link inihttp://goo.gl/NRTGTM

Lalau nak PM kami Di facebook  Kami klik Link ini Facebook.com/vendingexpert atau link http://m.me/VendingExpert