Categories
Uncategorized

Pening Memikirkan Mesin Layan Diri ( Vending Machine ) Yang Sesuai

       Di Malaysia bisnes vending machine ni masih baru dan kurang pilihan berbanding negara Jepun yg purata setiap 20 org wujud 1 mesin layan diri yg pelbagai di jual spt kicap,sos, gula pun di jual.

     Kita balik ke Topik asal kita iaitu bagaimana strategi pemilihan vending machine yang sesuai.

Soalan yang sering di tanya seperti mesin apa yang bagus? bagaimana income? bagaimana maintenance? bagaimana service? 

1) Level Komitmen Anda

Kenalpasti setakat mana kesungguhan anda dalam nak jadi pengusaha vending machine layan diri ini? Berapa peratus % komitmen yang anda boleh bagi pada perniagaan vending machine layan diri ini. Ya betul vending machine adalah penjana income mudah dan tak perlu komitmen , mungkin ada selalu dengar daripada penjual mesin ayat ini :). Mulai saat ini lupakan mitos ini. 

  • Vending Machine Layan Diri Cup Sejuk & Panas
  • Vending Machine Layan Diri Air Tin & Botol Sejuk
  • Vending Machine Layan Diri Dobi
  • Vending Machine Layan Diri Kerusi Urut
  • Vending Machine Layan Diri Air Tapisan
  • Vending Machine Layan Diri Mainan Kanak Kanak

Semua jenis vending machine layan diri ini perlu masa dan tenaga anda untuk dalam menjadikan anda pengusaha perniagaan vending machine layan diri cuma sikit atau banyak sahaja.

     Contoh: Vending Machine Layan Diri kerusi urut adalah paling mudah kerana tidak langsung melibatkan stok untuk disediakan.Sebulan sekali pun mungkin boleh anda pergi untuk mrmbuat kutipan wang dan minor service.

Manakala vending machine layan diri seperti Air Tin memerlukan usaha dan tenaga dan masa yang lebih. 2 hari sekali kena pikul carton air tin untuk top up. 1 carton berat dalam 1o kilo, kena 20 carton maknanya anda kena pikul 200 kilo.Jadi sesuai ke bisnes vending machine layan diri Air Tin ini jika anda seorang Perempuan atau Warga Tua yang lepas dapat duit pencen yang kononnya nak cari pendapatan tambahan ?? dan bagaimana pula jika anda tiada kenderaan seperti kereta, dimana anda wajib ada untuk membolehkan anda bawa 20 carton air tin tadi untuk di isi dalam mesin. Jadi jika anda student ada moto je sesuai ke? atau anda nak letak di office tempat anda bekerja mungkin kurang sesuai kan. 

     Jadi alternatif lain kepada vending machine layan diri air tin tadi anda boleh lah cuba vending machine layan diri Air Cup Sejuk & Panas kan. Bawa cup kertas 100 pcs hanya seberat 500 gram shj.